Vragen? Contacteer mij.

 

Locaties dansruimtes

 
Meulebeke
Forumzaal, Freinetschool De Koorddanser
Baljuw Vermeulenstraat 1
8760 Meulebeke
(ingang en ook parking op speelplaats via de Rijselstraat)
Ingelmunster
Yogastudio De-Studio, Gentstraat 11  
8770 Ingelmunster
www.de-studio.be
 

Veel gestelde vragen

Ik ken de 5ritmes nog niet.  Wat kan ik verwachten in een eerste les? 

Lessen beginnen met tijd om op te warmen, te stretchen en toe te komen. In het begin van de les geef ik vaak weinig instructies.  Ik wil vooral tijd en ruimte geven zodat iedereen op zijn eigen tempo en manier kan toekomen in de ruimte en zijn lijf kan opwarmen.  Neem gerust je tijd om even in de ruimte rond te wandelen vooraleer je je comfortabel genoeg voelt om eventueel een plekje op de vloer uit te kiezen.  

In iedere les zijn er vaak mensen die al langere tijd de ritmes dansen en mensen die vrij nieuw of helemaal nieuw zijn en deze vorm van bewegingsmeditatie willen uitproberen.  Dit maakt echter helemaal geen verschil want iedere les is altijd anders, net zoals iedere dag en ieder moment uniek is.  Iedere les is ook telkens anders dan de andere, een ander thema, focus, andere muziek,….

 

Mijn uitnodiging is: volg je voeten, adem en laat jezelf bewogen worden.

Wat is de kostprijs

De kostprijs van een wave (1u30 tot 2u) is 15€, er is ook de mogelijkheid om een beurtenkaart aan te schaffen (60€/5 sessies). Voor workshops en langer durende lessen staan de prijzen bij de workshop zelf opgelijst.

Is er een voorkennis vereist? 

Nee, er is geen enkele vorm van voorkennis, conditie,... noodzakelijk.

Hoe ziet een les eruit? 

Iedere les is telkens ander,  iedere les heeft zijn eigen focus en heeft zijn eigen instructies. Iedere les begin met een opwarming (vaak zonder instructies),  gevolgd door een moment met instructies/oefeningen of een exploratie van het thema van die sessie gevolgd door een wave.   Vaak worden verschillende soorten muziek gebruikt (of soms zelfs geen muziek), dit alles ter ondersteuning van de ritmes en de verdieping ervan.  Er kan een combinatie zijn van individueel bewegen, bewegen met een partner of met de ganse groep (dit vereist geen fysiek contact). 

Wat breng ik mee? 

Draag comfortabele kledij waarin je gemakkelijk kan bewegen.  Voorzie ook iets van deken of extra trui zodat je het niet koud krijgt.  We dansen op blote voeten of in dansschoenen. (dansen op kousen raad ik sterk af omdat je dan rapper kan uitgljden). Breng een flesje water mee en je bereidheid om te bewegen. 

Ik heb een blessure/beperking. Kan ik dan nog steeds deelnemen? 

De 5ritmes® is een eenvoudige en flexibele vorm van bewegingsmeditatie die geschikt is voor iedereen ongeacht welke fysieke beperkingen je hebt.  Omdat er geen specifieke pasjes of choreografie te volgen is, kan iedereen op zijn eigen tempo, zijn eigen manier deelnemen.  Probeer je lijf echter in beweging te houden, hoe klein dan ook. 

 

Zijn er zaken waar ik als nieuwkomer op moet letten? 

  • Het is aan te raden om kledij aan te doen in laagjes, zo koel je bij rustige momenten niet te snel af

  • breng een fles water mee, we bewegen vaak veel gedurende één les.

  • We dansen op blote voeten (of met dansschoenen), sokken zijn niet aan te raden (gevaar om uit te glijden).

  • Volg je eigen ritme (laat je niet leiden door de muziek of de anderen in de ruimte), maar volg je eigen lijf

  • Ga wijs en vriendelijk om met je eigen lijf (wees attent over je eigen grenzen en beperkingen) 

  • Dans met ogen open, zo voorkom je onnodige botsingen

  • Laat je bewegingen van binnenuit komen, forceer niets

  • Weet dat alles dat leeft een eigen ritme en dans in zich heeft, tijdens iedere wave opnieuw gaan we telkens op zoek naar jouw unieke ritme/dans van dat moment 

  • maar vooral: geniet van de tijd die je jezelf gunt, ga op ontdekking en laat je verrassen. 

 

Wat is het verschil tussen lessen en workshops? 

Lessen duren meestal tussen 1u30 en 2u30 met als belangrijkste focus de 5ritmes® en de wave, vaak zijn deze lessen op geregelde basis ingepland.  Lessen zijn open voor iedereen van beginners tot doorwinterde 5ritmes® dansers ongeacht je leeftijd, conditie tenzij dit anders zou aangegeven staan. 

Workshop duren vaak langer (dit kan variëren van een halve dag tot meerdere dagen) en exploreren een of meer van de 5ritmes® maps in de diepte.  Deelnemen aan bepaalde workshops kan soms enkel na het voldoen aan een aantal voorwaarden (pre-requisites); dit kan vb. zijn een aantal uur waves lessen of voorafgaande deelname aan andere lessen of workshops.  Dit staat altijd duidelijk vermeld bij de workshop zelf.    Ikzelf ben getraind in de Waves map van het 5ritmes® werk, dus alle workshops en lessen bij mij zijn Waves level.   De uren gevolgd bij mij tellen mij voor de uren naar de Teacher Training toe.

Wat als ik me ongemakkelijk voel? 

Weet dat de basis de 5 ritmes ® ruimte geeft om alles wat er aanwezig is (gedachten, gevoelens, sensaties,...) en dit te bewegen. Er is geen goed of fout, er wordt van jou niets verwacht alleen te bewegen wat jij voelt en op de manier die voor jou op dat moment matcht met je binnenwereld (dit kan heel heftige bewegingen zijn of juist enkel een beweging binnen in; alles is welkom).  In het begin kan dit vaak heel onwennig aanvoelen (geloof me, dat heb had ik ook de eerste lessen; maar voor mij waren de ontdekking van de 5ritmes®  ook een herontdekking van mezelf).  Weet ook dat je me ook altijd mag contacteren mocht je met vragen,... zitten.

Ik heb je bericht goed ontvangen. Ik contacteer je zo spoedig mogelijk.